Schweiziska maränger
Vaniljkrämen häromdagen resulterade i en hel del äggvita som blev över. Eftersom jag redan hade ett gäng äggvitor i frysen, fick det bli några maränger av äggvitorna. En av mina favoritbakverk är just de schweiziska marängerna! Upptäckte dessa ur A piece of cake av Leila Lindholm där de går under namnet Katalanska maränger. Nu har jag utvecklat ett eget recept på dessa schweiziska maränger och de är så goda! Det speciella med schweiziska maränger är att smeten är varmvispad över vattenbad för att lösa upp sockerkristallerna. Smeten vispas sedan kall och marängerna blir härligt knapriga på utsidan med en seg insida efter de varit i ugnen. Den här gången smaksatte jag smeten med nutella!

Ingredienser - 130 grader varmluft
- 6 äggvitor
- 3 ½ dl strösocker
- 1 msk citronsaft
- 1 nypa salt
- 200 g nutella
Gör så här
1. Vispa äggvitor, strösocker, citronsaft och salt med en ballongvisp över vattenbad i en värmetålig bunke (jag använder min rostfria bunke tillhörande min Kitchen Aid). Vispa tills marängen är c:a 55 grader eller tills sockerkristallerna lösts sig.
2. Ta av bunken från vattenbadet och koppla till Kitchen Aiden (ballongvispen ditkopplad). Vispa på full effekt tills marängen är kall och du kan vända bunken upp-och-ned utan att marängen glider ur, eller kolla konsistensen på marängen när du doppar ballongvispen i smeten och lyfter upp vispen upp och ned. Marängen ska bilda en topp med en liten böj, då är den klar.
3. Värm nutellan lite lätt i mikron så den blir lättflytande. Vänd ner nutellan i marängen, men blanda inte för väl det ska finnas strimmor och "chunks" av nutellan.
4. Klicka ut smeten på bakplåtspapper (jag gillar stora maränger och klickar ut c:a 9 stycken).
5. Grädda i mitten av ugnen i 1 timme, och låt stå och torka i ugnen under natten.

Lycka till!
Peter